onsdag 5 augusti 2009

Håll tyst Catalan och sluta förstöra!

Och så var vi där igen, någon har gjort mig arg, mycket arg...
Dagens störning heter Zaida Catalan som skriver något så otroligt dumt som att Marianne Samuelsson fick avgå som landshövding för att hon var kvinna.

Catalan skriver att "Konsten att överleva som politiker kommer genom att kunna hantera makt, prata makt och vara makt. I symbios till dessa kriterier finner du kraven på dig att vara medieexpert. En belastning när du vill tala maktspråk är om du är kvinna. " Med dessa ord sagda gör Catalan kvinnor direkt til offer eftersom som hon erkänner en svaghet hos dem enbart för att de är kvinnor och inte män. Vem sida står du egentligen på? Jag tycker det känns oerhört pinsamt att försöka skylla Samuelssons misstag på hennes kön. Att inte kunna hantera medierna eller stå upp för sina misstag är en svaghet för alla politiker, oavsett kön.
jag kanske inte ens borde kritisera Catalan här, för att hon är kvinna?

Vad som upprör mig ännu mer är när Catan skriver följande: "Säg att en kvinnlig politiker gör eller säger en dumhet. Hon har kanske till och med begått ett regelbrott eller ett regelrätt lagbrott - chanserna för henne att klara sig ur detta är mångdubbelt försvårade, enbart på grund av hennes kön." Hon bevisar därmed att hon är en av alla dem som endast hindrar jämställdhetsarbetet att gå framåt. Hur tror hon att vi ska komma vidare i arbetet med att jämna ut maktskillnaderna mellan könen när hon fortsätter att framställa oss kvinnor som offer?! Hon får dessutom hela skandalen att låta som om kvinnor, och i synnerhet kvinnliga politiker, borde stå över lagen. Vad som gör hela Catalans argumentation ännu värre är de avslutande orden där hon menar att "avskedandet av Marianne Samuelsson är sakligt rätt". Då så, varför argumentera för att hennes kön skulle ligga till grund för hennes avgång?

Det är mycket möjligt att om det vore en man som gjort samma misstag slapp avgå som landshövding, men det kan vi aldrig veta. Och tills dess tycker jag Catalan ska sluta gnälla och skylla beslutet att låta Samuelsson avgå på att hon är kvinna. Det är sådana som hon som hindrar utvecklingen från att gå framåt. Sluta förstöra för oss kvinnor som inte vill bli betraktade som offer utan som jämlika!

Inga kommentarer: